SPIRITUeel

Spiritualiteit van nu.

Een ware metamorfose onderging het monumentale pand Teijlingerbosch op landgoed Vogelenzang. Twintig jaar lang was er geen aandacht aan het interieur besteed. Verlaagde plafonds verdwenen, oude vloerbedekking vervangen, een nieuwe houten vloer gelegd. Langzaam maar zeker veranderde het zakelijke kantoorinterieur in het rustgevende Oohm. Het centrum voor Puur Zijn. Afgelopen maand werd het geopend en op 26 september is de open dag.

 

Oprichter van Oohm, Monique de Jong (41) staat in de deuropening van het statige huis haar gast op te wachten. Thuiskomen, is haar motto. Een plek waar haar gasten rust, ontspanning en comfort kunnen vinden. ,,Echt tot jezelf komen. Dat kunnen mensen hier ervaren.” Met allerlei verschillende yogasessies, meditaties, massages, schoonheidsbehandelingen, coaching, spiritualiteit, wandelingen in het park rondom het witte huis inclusief ontbijt of een gezonde lunch. Het kan allemaal. Maar er hoeft niks.

 

De Jong wil het haar gasten naar de zin maken. Dat is haar niet vreemd. De oprichter studeerde aan de hotelschool en werkte jaren in de hotellerie. ,,Hard werken, tegen weinig geld.” Uiteindelijk resulteerde dat in een burn-out en een verandering van baan. Organiseren kon ze ook goed, dus ging ze als personal assistent aan de slag. En aan de zijlijn hield De Jong er nog een goedlopende Bed & Breakfast op na.

 

Tussen alle bedrijvigheid door ging ze af en toe een weekje in het buitenland op retreat. ,,Yoga, meditatie, natuur. Na een week kwam ik helemaal uitgerust thuis om vervolgens toch heel snel weer in hetzelfde ritme te verzanden.” De Jong besloot dat het anders moest en dat zij, maar vooral ook heel veel anderen een dag, een paar uur, een moment rust in een drukke week moeten kunnen inlassen zonder ver te hoeven reizen. Het idee voor Oohm was geboren. De naam staat voor oneindige eenheid en wordt als mantra in de yoga gebruikt.

 

Alleen al door de witte en beige ruimtes met houten vloeren, licht geknoopte vloerkleden, natuurlijke materialen, zachte verlichting in bijzonder vormgegeven lampen gaat de rustzoeker al zachter praten. En dat is precies wat De Jonge met haar interieur wil bereiken. ,,Ik krijg geregeld kunstschilders over de vloer die hun schilderijen aanbieden, maar ik wil niks aan de muur. Hoe mooi ook. Het leidt alleen maar af van waar we hier mee bezig zijn. Bovendien is elk raam een schilderij.”

 

Het uitzicht is inderdaad prachtig. Daar valt niet over te twisten. Boven in de ruimte van masseur Annelies Stellinga is alleen maar lucht en het groen van de bomen te aanschouwen. De kamer ruikt naar allerlei geurtjes. Stellinga deed haar kennis over oliën op in India en dat gebruikt ze bij haar massages. Zij doet graag de klassieke Zweedse massage, maar wil een klant een ayurveda, shiatsu of energetische massage dan kan dat ook.

 

De Jong is blij verrast te zien hoe goed de eerste maand is verlopen. ,,Het is duidelijk dat er steeds meer animo is voor yoga, meditatie, spiritualiteit, behandelingen op natuurlijke basis. En daar is niks zweverigs aan”, aldus de oprichter. ,,Ik houd van puur zijn. Er hoeft hier niks, geen poespas. Als mensen na een les tegen me zeggen, ik ben helemaal tot mezelf gekomen, dan ben ik blij. Bewust zijn, weer voelen wie je bent, dat kan hier.